Interviu Vasileios Kellaris

Pentru eGinecolog raspunde VASILEIOS KELLARIS, Director medical al locatiilor de colectare,
Stem Health Hellas

1.Cate tipuri de celule stem exista?


Exista mai multe tipuri de celule stem:

  • celulele stem adulte care se gasesc in maduva osoasa si se obtin prin tehnici chirurgicale invazive;
  • celulele stem embrionare prelevate din embrioni;
  • celulele stem multipotente prelevate din sangele cordonului ombilical;

2.Care este diferenta intre celulele stem din sangele unui adult si celulele stem din cordonul ombilical?

Desi celulele stem au devenit o tema centrala pentru numeroase discutii, putini oameni stiu ca exista diferite tipuri de celule stem.
Celule stem adulte: se gasesc in maduva osoasa si se preleveaza prin tehnici chirurgicale invazive. De asemenea, gasirea unui donator compatibil pentru transplant este dificila, fiind uneori imposibil de gasit.

Celule stem embrionare: prelevate din embrioni sunt foarte controversate si fac obiectul unor dezbateri bioetice in media.
Celule stem din sangele cordonului ombilical: ofera o sursa necontroversata de celule stem (inclusiv Vaticanul aproba stocarea de celule stem). Acest tip de celule stem ofera multe avantaje comparativ cu celelate tipuri de celule stem.

Celule stem din sangele cordonului ombilical sunt colectate printr-o procedura nedureroasa, care dureaza zece minute si nu implica niciun risc pentru mama si bebelus. De asemenea, aceste celulele stem ofera avantaje fata de celulele stem din maduva osoasa, deoarece sunt mai putin predispuse la rejectia grefei, respectiv “boala grefa versus gazda” (GVHD), un atac al sistemului imun al celulelor primite impotriva organismului gazda.

Faptul ca celulele stem din sangele cordonului ombilical sunt disponibile cand solicitati dumneavoastra sau familia dumneavoastra, permite initierea rapida a transplantului si cresterea sanselor de vindecare.

3.Prelevati si procesati sange doar din cordonul ombilical sau si din placenta?

Banca nostra se ocupa exclusiv de procesarea si depozitarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical. Avem si planuri de dezvoltare privind stocarea tesutului de cordon ombilical din care se pot izola celule stem mezenchimale, utile in cazul unui transplant cu celule stem in cazul bolilor cronice degenerative.

4.Care este diferenta intre o banca ce stocheaza celule stem si o banca ce stocheaza sange integral din cordonul ombilical?

Diferentele sunt multiple, majoritatea favorizand bancilele ce stocheaza celule stem. In primul rand trebuie sa intelegem ca exista diferente considerabile de cost. In cazul stocarii sangelui integral din cordon, costurile sunt mai mici, fiind reduse si procedurile de separare si prelevarea celulelor stem.

Comunitatea stiintifica admite cel putin 3 mari argumente in favoarea bancilor ce stocheaza celule stem. In primul rand, pentru bancile care stocheaza sange integral se iau in considerare daunele provocate de DMSO (dimetilsulfoxid), o substanta ce ajuta la pastrarea viabilitatii celulelor din sange, dar in cantitati mari devine foarte toxica pentru organism si poate schimba componenta celulelor. Substanta este utilizata in cantitati mult mai mici, in cazul depozitarii celulelor stem.

Un alt argument este aparitia unor probleme cauzate de existenta celulelor rosii (eritrocite) in sangele integral de cordon ombilical. Acestea pot suferi transformari care sa impiedice reusita unui transplant: fiind supuse la socuri puternice prin expunerea la DMSO, acestea se distrug usor, iar resturile lor pot induce rejectia grefei. Astfel, este recomandata stocarea celulelor stem fara cele rosii.

Nici un studiu nu a relevat faptul ca viabilitatea celulelor stem din sangele integral nu este mai mare decat viabilitatea celulelor stem din sangele de cordon ombilical procesat.

5.Sunt celulele stem o alternativa terapeutica pentru pacientii cu afectiuni cardiace/hepatice?

In prezent cercetatorii cauta modalitati de a dezvolta tesuturi cu importanta in tratamentul unor boli cu punct de plecare celular, apoi de a transplanta aceste fragmente tisulare pacientilor. Teoretic, acest tip de transplant poate constitui o alternativa terapeutica si in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace sau hepatice.

6.Care sunt avantajele si dezavantajele transplantului efectuat cu celule stem din cordonul ombilical fata de cel efectuat cu celule stem adulte din maduva osoasa?

Un avantaj important al celulelor stem din sangele cordonului ombilical, in special al celor stocate in banci private, este dispoibilitatea lor prompta. In cazul transplantului de maduva osoasa, timpul necesar pentru a efectua un transplant compatibil poate fi un factor crucial pentru pacientii cu afectiuni maligne agresive. Celulele stem din sangele cordonului ombilical pot fi puse la dispozitia pacientului in cateva zile, ceea ce permite initierea mai rapida a terapiei.

Un alt avantaj al celulelor stem din cordonul ombilical este prelevarea lipsita de riscuri, intrucat este un proces tehnic simplu, rapid si usor, ce nu presupune niciun risc pentru mama si bebelus. In plus, exista o probabilitate scazuta de contaminare virala (s-a demonstrat stiintific ca celulele stem libere de contaminarea virala furnizeaza un avantaj semnificativ pentru pacientii care au nevoie de transplant)

Dezavantajul celulelor stem din cordonul ombilical este reprezentat de numarul mic de celule stem din cauza volumului mic de sange existent in cordonul ombilical. Un dezavantaj il constituie si imposibilitatea de a repeta colectarea, dar si necunoasterea starii de sanatate a donatorului. Bebelusul poate avea o boala congenitala care nu poate fi detectata cu metodologia actuala si care se poate manifesta la o varsta mai inaintata, iar intre timp sangele poate fi transplantat la un alt individ, contribuind astfel la raspandirea bolii.

7.Daca un membru al familiei se imbolnaveste si terapia cu celule stem poate fi aplicata, cum se poate afla daca celulele sunt compatibile?

In cazul acesta se va face un test de compatibilitate (tipare HLA), atat donatorului, cat si pacientului. Din 6 parametrii cel putin 4 sau 5 trebuie sa fie compatibili, altfel poate aparea rejectarea.

8.Cat timp pot fi conservate celulele stem?

Cercetarile sustin posibilitatea utilizarii celulelor stem congelate cel putin 20 de ani dupa procesare, datorita faptului ca stocarea celulelor se face la temperaturi de –196° Celsius, asigurand conservarea proprietatilor lor biologice. Cele mai recente studii au dezvaluit un lucru foarte interesant – celulele stem congelate lent si stocate in azot lichid sunt viabile pentru o perioada nedefinita de timp.

9.Ne puteti spune foarte pe scurt etapele care sunt parcurse in procesul de recoltare si depozitare a celulelor stem?

In momentul nasterii are loc etapa de prelevare a sangelui din cordonul ombilical. Cu ajutorul Kitului special de prelevare, celulele recoltate sunt gata de transport catre laboratorul Stem-Health Unirea. Aici urmeaza procesarea celulelor stem si apoi efectuarea testelor de sange. Rezultatele unor astfel de evaluari sunt anuntate parintilor in decurs de maxim patru saptamani de la data recoltarii sangelui. Unitatea de celule stem procesata este congelata lent utilizand un aparat de congelare controlata si ulterior stocata in azot lichid.