Al treilea trimestru de sarcina

 

INCHIRIERE DOPPLER FETAL PE PERIOADA SARCINII ! – www.ofertesanatate.ro

trim3Al treilea trimestru – este etapa finala a sarcinii, care se încheie cu nasterea. In acest stadiu fatul nu mai este dependent in totalitate de mama, el este un organism format; tocmai de aceea copiii nascuti in luna a saptea deja au toate sansele sa traiasca cu ajutorul medical. In al treilea trimestru, din sanii femeii se poate elimina un lichid ce poarta denumirea de colostru; se accentueaza dispneea (respiratia greoaie), deoarece fatul apasa din ce mai mult pe diafragma. Volumul de sânge circulant este de doua ori mai crescut. Dupa o masa solida pot aparea arsurile gastrice, de aceea se recomanda mese dese si in cantitati reduse. De multe ori se remarca cresterea tensiunii arteriale, dar, în majoritatea cazurilor, aceasta nu reprezinta o stare patologica. Gravida oboseste repede, deci ar trebui sa se relaxeze chiar dupa primele simptome de oboseala.

La sapte luni de sarcina fatul masoara aproximativ 40 cm, si are o greutate de circa 1.8 kg. Din acest moment, nasterea prematura nu mai reprezinta un risc foarte mare pentru copil, comparativ cu timpurile trecute: 90% din copiii prematuri supravietuiesc. Dupa a 25-a saptamâna de sarcina la fat se formeaza in totalitate cortexul, de care, ulterior depind toate capacitatile copilului. Tubul digestiv este complet format. Pielea devine mai putin transparenta, copilul începe sa deschida ochii. În cele mai multe cazuri, copilul are déjà un «Orar»; in cazul sarcinii gemelare, perioadele de somn si veghe la gemeni ar putea sa nu coincida. În cazul fatului-baiat sunt formate testiculele, care sunt plasate în scrot.

Fatul creste in greutate, dar, din cauza spatiului insuficient in uter, el misca mai putin si se angajeaza intr-o pozitie caracteristica, «postura embrionara», adica cu mainile si picioarele indoite si apropiate de trunchi. Acum, când practic toate organele sunt formate si functioneaza, dezvoltarea lui va fi îndreptata spre crestere, acumularea masei musculare, si a grasimei subcutane. Înainte de nastere, greutatea fatului trebuie sa se dubleze. In a 30-a saptamâna, gravida are un somn din ce în ce mai dificil, pozitia ideala in timpul somnului este pe partea stanga, pentru ca greutatea copilului nu apasa pe vena cava si pe aorta care se afla in partea dreapta fata de coloana vertebrala. Acum, nu numai ochii lui reactioneaza la lumina, dar si irisul, care, în functie de intensitatea luminii se dilata sau se ingusteaza. Cresterea permanenta a grasimii subcutane face pielea fatului sa capete o culoare roz.

Uneori fatul se misca brusc (în special la sunete ascutite din exterior) si loveste dureros mama sub coaste. În acest caz, mama trebuie sa-i vorbeasca linistit, afectuos si sa mangaie burtica, ajutându-l sa ajunga într-o pozitie comoda. In acest trimestru fatul a adoptat deja o pozitie stabila, pe care o va pastra pâna la nastere; în cele mai multe cazuri aceasta este verticala, cu capul în jos (prezentatie craniana), iar in 3-4% din cazuri, fatul este asezat cu capul in sus (prezentatie pelviana). In luna a opta de sarcina fatul coboara în pelvisul mic, pregatindu-se pentru nastere, ceea ce-i faciliteaza mamei respiratia. Capul copilului continua sa creasca. Fatul câstiga intens în greutate, in a 32-a saptamâna acesta cântareste aproximativ 2 kg. Culoarea ochilor copilului in acest moment este gri inchis, indiferent de cea a parintilor. Culoarea reala a ochilor se va contura dupa cateva luni de la nastere.

În timpul celui de-al treilea trimestru femeia ia in greutate cca. 4 kg. Astfel, cresterea totala în greutate pe parcursul întregii sarcini variaza de la 10 la 12 kg. Nasterea la 38 de saptamâni este considerata normala. În cazul în care se depasesc cele 38 de saptamâni fara ca femeia sa intre in travaliu (cazul sarcinii normale), ramane la decizia gravidei, daca asteapta momentul acasa sau se interneaza in spital. In aceasta perioada burta se lasa in jos, ceea reprezinta apropierea momentului nasterii. Contractiile, la inceput slabe, dar care se intensifica treptat, sunt cele care pun capat ultimului trimestru si sarcinii in sine.